luni, 1 noiembrie 2010

Benzina

Doamna Mariana sta tolanita pe scaun la masa din fata benzinariei si bea dintr-o sticla de pepsi rece adusa de peste drum din Piata Cotroceni de la tiganii care vand bere si bauturi racoritoare la gheata. Desi sta sub umbrela de dimineata si mare lucru nu face, pete de transpiratie isi fac loc pe sub bluza bleu de la uniforma si-i transforma culoarea intr-un albastru inchis, aproape ca cerul senin de peste oras. Mare lucru nu face ca are cine sa lucreze in locul ei pentru cativa lei acolo. Il cheama "Domn Inginer", dar stim cu totii ca n-a terminat inca Politehnica. Dom' Inginer face ce doamnei Mariana nu-i place ca-i strica manichiura impecabila: ne pune benzina in rezervoarele masinii de la pompa. Avem dreptul pentru ca lucram in Bucuresti la 90 de litri de benzina lunar, o adevarata pleasca pentru noi cei din provincie, care acasa primim numai 45 de litri pe luna. Mai putin decat bucurestenii care primesc 3 plinuri pe luna pentru ca ei sunt mai cu mot, dar care ca sa si-o capete trebuie sa faca cozi aproape la fel de lungi ca si noi cei din provincie. Ca sa nu umblam prin tot Bucurestiul de bezmetici avem o pompa a noastra in Cartierul Cotroceni, unde sefa este Doamna Mariana. Doamana Mariana are pe "cineva undeva", vorba lui nea Tomita Caragiu si desi sta prost cu gramatica, este sefa peste pompele din Cotroceni. Sta prost cu gramatica, dar nu sta prost cu altele: este tanara, bine facuta, coafata, manichirata la fix si are degetele pline de bijuterii de aur. Miroase a sapun fin si a parfum scump adus de la pachet, pentru ca-si permite. Seara pleaca cu masina ei personala noua nouta castigata la "Loz in plic", e drept ca nu are inca permis si i-o conduce Dom Inginer, care o duce si o aduce de la servici. Unii zic la coada ca ii face si altceva, dar pe mine nu ma intereseaza decat sa scap cat mai repede de coada uriasa si de doamna Mariana. 
Cei care au stabilit ca ai dreptul la 90 de litri lunar, stiu ca asta inseamna 2 rezervoare pline ochi si nimanui nu-i incap fix 45 de litri in pantecele masinii, asa ca de la mine 2 litri, de la altul 3 litri se aduna cativa litri, care sunt dreptul sefei de la Peco. Mai sunt si unii zgarie branza care scot furtunurile care vin de la rezervorul de  Dacie si le pun intr-o sticla de ulei goala de un litru, cu benzina, ca sa poata lua toata cota, dar astia sunt o minoritate. Pe caldura asta poti sari in aer, sau poate sa-ti ia masina foc si ce te faci? Astepti 8-9 ani pana iti vine alta? Nu, stai la coada linistit si asculti radioul din masina, sau mai te dai pe jos si te mai misti sa te dezmortesti, coada este lunga si daca nu s-a "bagat" benzina se face si mai lunga. Suntem trei masini de la mine de la spital si acum e randul meu sa stau peste noapte la coada la benzina, asa ca mi-am facut pachetel, am si o sticla de nechezol cu mine si am sa-mi i-au de la tigani si o sticla de bere, ca nu cred ca plec mai devreme de pranz maine. Cand coada se misca ma urc in prima masina, merg 5-6 metri, apoi urc in a doua si tot asa, le mut spre pompa una cate una. Dar acum randul este paralizat ca un sarpe urias adormit: nu mai este benzina, asteptam cisterna urmatoare. Sirul de masini se intinde prin tot Cotroceniul, pornind de pe strada dr.Victor Babes spre Stadionul Cotroceni, coteste apoi pe strada dr. Lister, pe stradute linistite si curate, o ia apoi pe strada dr. Toma Ionescu si daca este cazul se mai spiraleaza odata prin cartier, fara a iesi la bulevard sau la Sf. Elefterie ca sa nu iasa cu scantei. A trecut tovarasul Ceausescu intr-o vizita de lucru de la Casa Poporului spre Casa Radio si a vazut o coada de masini care statea la benzina pe Elefterie si a facut scandal, "sa dispara coada imediat ca va trimit la Canal pe toti idiotilor!" ar fi zis tovarasa Elena care i-a atras atentia sotului ca sunt si ofiteri ai armatei romane la coada, iar drept urmare acum acest lucru este interzis. Dar cum benzina fara coada nu le-a dat nimeni la ofiteri, sunt prezenti la datorie, mai ales ca este vara si toti se gandesc la concediu. Cel din fata mea se apleaca de cate ori trece o masina pe strada, altul ceva mai in spate poarta o salopeta de tanchist de culoare neagra pe caldura asta sufocanta sa-si ascunda uniforma. Amandoi il injura in gura mare pe Nea Nicu care i-a luat de acasa de langa copii si nevasta si i-a adus la Bucuresti sa lucreze la Casa Poporului cu tot cu soldatii din subordine.  
La coada de la benzina vorbim despre benzina sau despre inlocuitori de benzina.
Unul zice ca la Timisoara se aduc din Yugoslavia instalatii de gaz lichefiat cu care se poate merge in loc de benzina, pui o butelie in porbagaj, dai drumul la gaz si salut! Nu mai ai nevoie de cota lor de benzina. Da' da de unde butelii? Un amic de al meu de la spital, care are tata sef la un depozit de butelii, a avut o instalatie din asta dar i-a luat masina foc in timp ce-o incarca de la butelie. A sarit un colier de la un furtun si s-a umplu cu habitaclul cu gaz si a trebuit doar o scanteie si i-a facut masina scrum. Acum umbla sa-si ia alta.
Altul zice de gaz de sonda. Am pus si eu acum vreo doi ani in Dacia mea si am ramas fara supape! E drept ca n-am pus gaz de sonda ca n-aveam de unde, ci am pus gazolina, un lichid care se colecteaza la statiile de pompare a gazului metan si care arde ca benzina, dar n-are asa putere calorica. Am pus si eu si m-a costat mai mult inlocuirea supapelor. A fost o adevarata aventura sa-l cumpar tocmai de la Tepu de dincolo de Tecuci si sa ajung acasa cu doua bidoane pline de gazolina.
Altul zice de benzen. "La voi acolo la Galati se merge cu benzen de la combinat, bagi plumb in el si masina zbarnaie!". Nu mi se pare o idee grozava sa-mi moi degetele in benzen si in compusi de plumb, ambii fiind foarte toxici. Mai bine merg pe jos. 
Dar oamenii se plictisesc la coada si atunci vorbesc si se sfatuiesc cum sa-si incalzeasca casa la iarna, ce sa puna in soba, cum sa faca lumina la copii pentru lectii cu diverse baterii si becuri, cum sa compenseze lipsa de alimente etc. Unele lucruri sunt prostii sau aiureli. Am auzit pe cineva care fura cocs din combinat, ca il ducea la mama-sa la tara sa faca focul cu el iarna, dar batrana a umplut soba cu cocs si cand cocsul s-a incins, a topit soba batranei, de a trebuit sa sara toata ulita s-o ajute sa scoata ce a mai ramas din soba afara, caci se transformase intr-un micut furnal si i se inmuiau picioarele de caldura degajata!
In sfarsit dupa patru ore de asteptare coada se pune iar in miscare. Dau fuga la telefon la spital si-mi anunt colegii ca poate putem alimenta in seara asta. Pana ma intorc cativa baieti mai destepti n-au mai avut rabdare sa ma astepte si s-au varat in fata mea, ocupand spatiul ramas liber dintre masini. Ma cert cu ei, dar degeaba, se fac ca ploua si inchid geamul de la masina, desi e groaznic de cald ca sa nu ma mai auda.  Cand Dom' Inginer imi umple rezervorul sunt cel mai fericit om de la coada, o sa am cu ce ma duce pana in Ardeal la socri, iar de acolo o sa vad cu ce o sa ma intorc, pun poate gazolina sau orice altceva care arde si scoate fum. Important este sa ma pot misca eu si familia din orasul cotropit de caldura. Si de saracie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu